tiistai 9. syyskuuta 2014

Vanhojen muistelua: Yamaha 9000 rumpusetin kunnostus

Tässä on tullut vietettyä nyt varsinaista hiljaiseloa blogin täyttämisen suhteen. Mitään kunnostusprojekteja ei ole tullut nyt juuri harrasteltua mutta ainahan vanhoja on mukava muistella. Vuosia sittten satuin löytämään sopivaan hintaan Yamahan 9000 rumpusetin ja siitä tarina alkoi...

Basari oli kooltaan 22" ja tomeja löytyi 10", 12", 13" ja 16". Setti oli varsin karussa kunnossa; pintaan oli vedetty ilmeisesti pensselillä jotain venelakan tyyppistä. Lisäksi kaikki rauta oli ns. vahvasti patinoitunutta. Setti purettiin atomeiksi ja kaikki rautaosat lyötiin likoon. Bensa liuottelikin osat lähes uudenveroisiksi ja ruostepilkut ja demppiteippien jäännökset haihtuivat kuin tuhka tuuleen.

Tämän jälkeen alkoi runkojen työstö ja lakka tuntuikin olevan varsin tiukassa, vaikka pinta ei niin mallikelpoinen ollutkaan. Runkojen hionnassa epäkeskohiomakone oli oiva kapistus. Vinkkinä voisi sanoa, että paperi on syytä pitää hienona. Kovemmilla kierroksilla tavaraa lähtee yllättävänkin vauhdikkaasti etenkin karkeampia papereita käytettäessä. Loppuhionta tehtiin käsin muistaakseni 1200 paperilla. Yhden tomtomin runko vaati hieman liimauksia viilujensa osalta ja katkennut basarinvanne täytyi korjata. Näitä lukuun ottamatta vähintään kolmikymppiset puuosat olivat säilyneet nuorekkaina.

Pintakäsittelyyn käytettiin Osmo Color merkkistä öljyvahaa. Levitys tapahtui rätillä, kuten myös loppukiillotus. Pari ensimmäistä kerrosta vedettiin hieman paksumpana ja siihen päälle taisi tulla vielä kaksi ohuempaa vetoa. Käsittelykertojen välissä pinnat hiottiin kauttaaltaan hienolla paperilla. Tällä menetelmällä pinnasta tuli erittäin sileä ja kiiltävä. Kiitos tästä myös laadukkaille viiluille.

Tämän jälkeen alkoi rumpujen kasaus. Muutamia lugien osia ja ruuveja joutui metsästelemään räyrääntyneiden tai kadonneiden tilalle. Suurimmaksi osaksi myös rautapuoli oli kuitenkin täysin ehjää ja myös ulkonäöllisesti hyvässä iskussa. Tästä voimme päätellä että laadukas setti on sitä myös keski-ikää lähestyessään ja soittovuosia riittää vielä pitkään. Alkutilanteesta ei valitettavasti tullut kuvia napsittua, mutta alta löytyy yksi kuva valmiista projektista.

Valmis tuote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti